Ohlédnutí za festivalem "Zažij vědu"

Dne 17. dubna se vybraní studenti 2. a 3. ročníků zúčastnili akce „Zažij vědu“, pořádané technologickou fakultou Univerzity Tomáše Bati při příležitosti 50. výročí jejího založení.

Studenti se seznámili s principem výroby složitých předmětů v 3D tiskárnách a jejich využití například
v medicíně.
Další přednáška se týkala řezání různých materiálů pomocí laseru i s praktickou ukázkou.
K nejatraktivnějším patřily workshopy z potravinářské chemie, spojené s ochutnávkou svítících pamlsků, mátových želé kuliček a pečeného hmyzu máčeného v čokoládě nebo zamíchaného
do zmrzliny. Věděli jste například, že nožičky kobylek se musí před konzumací odstranit, protože by mohly uváznout ve střevě? A že hmyz je nutné důkladně tepelně upravit, jinak se můžete
nakazit tasemnicí? 
Přes počáteční nedůvěru se nakonec většina z nás osmělila a předložené „pochoutky“ ochutnala.
Ostatně kdo ví, možná za pár let se stanou běžnou součástí našeho jídelníčku. 

Mgr. Jarmila Miklasová